Orasul meu natal

Orasul asta gri ma face sa zambesc, ma face sa imi revin la copilarie si sa cred ca ceva frumos a fost, candva, cand pe ziduri ne cataram si fugeam, cand pe malul apei infloream povesti de chitara si ameteam pe guri de poezie, cand langa un copac ne-am sarutat prima data si cand la o banca, efemer, te-am piedut in van, in favoarea sortii si a orgoliului meu.

Orasul asta ma face sa rosesc in fata prostiilor infantile pe care, pornita in lumea grea, le-am comis, incercand sa fac o schimbare, o revolutie a gandurilor, o evocare a umanitatii. Dar cum sa mai intorci timpul, cum sa mai atingi clipa, cum sa te mai incadrezi intr-un spatiu din care ai fost alungat din cauza nevoii de libertate?! Cat de altfel ar fi fost totul, cat de putin sacru si cat de pamantesc, cat de mizer si niciodata iesit din comun, tot timpul la fel, daca as fi ramas. Multi dintre noi, tineri, dornici de libertate, optam sa plecam cat mai departe ....

Acum, cand ma intorc, parca ceata e mai deasa si copacii mai golasi, aici parca fetele sunt mai lungi dar totusi sunt de oameni, de oameni care nu au cunoscut binele, de oameni care au trait din fumul combinatului si l-au pierdut odata cu prostia, aici parca pamantul e mai subtire si atinge nucleul mai lejer, aici parca soarele nu mai straluceste asa de puternic si isi pierde din virtuti, aici parca eu, cel mic, cel firav si bland, care s-a indragostit prima oara, se transforma intr-o fiara, aici parca nu mai e nimeni si nici nu vor sa existe. Imi zboara gandul ori de cate ori trec mai mult de 4 luni si tot aici unde, de altfel ravneam sa nu ma mai intorc, aici sunt eu, un copil mereu, plin de vise care isi descarca bateriile de fiecare data cand paseste linia tramvaiului. Aici, nici luminile nu au putere, dar fetele triste te fac sa vrei sa fii primul mereu, primul care fuge.

Iar daca timpul s-ar da inapoi, de aici nu as mai pleca, pentru a-mi putea infunda sufletul de ispitele lumesti, fara sa ajung sa fiu eu, acolo sus, un soare in jurul caruia se invart planetele, un soare care isi cauta in continuare nucleul si un soare care, indiferent ce ar face sau spune, tot un soare ramane, pentru ca asa il concep altii. Deoarece atunci cand e el in preajma toti il vor, toti cauta sa-l atinga, iar cand nu e, nimeni nu deschide gura sa-l cheme. Il ateapta sa revina, in toata stralucirea sa, dar de buna voie.

Si astfel, cu scuzele de rigoare, raman un om care, orice ar face, se multumeste cu aceasta postura solitara, oricata singuratate ii creeaza si oricata unicitate i-ar aduce in univers. Ma complac in nimicul in care ma invart si eu, cautandu-mi nucleul. Cel mai probabil orasul natal nu a facut decat sa ne propulseze pe fiecare dintre noi in alta realitate.

Cum identifici melanomul malign


Melanomul apare atunci cand melanocitele cresc intr-un mod anormal si invadeaza tesuturile vecine si este unul dintre cele mai des intalnite forme de cancer de piele din Romania. Vestea buna este ca melanomul poate fi tratat daca este descoperit din timp. Din acest motiv este foarte important sa enumeram simptomele prin care se manifesta acest tip de cancer.

Semne si simptomele

In general, nu este greu sa depistezi melanomul, trebuie sa fii atent la alunitele de pe corp, care sunt afectate cel mai des, dar si la aparitia unor pete sau noduli in zone anterior sanatoase. Cele mai sensibile zone ale corpului sunt pe trunchi si pe picioare, in cazul femeilor, si pe gat, cap si spate la barbati, dar si la nivelul toracelui.

Evolutia alunitei trebuie urmarita constant, in functie de criteriile stabilite de medicii specialisti (regulile ABCDE): primul semnal de alarma este asimetria, adica atunci cand cele doua parti ale alunitei nu se mai suprapun; apoi marginile neregulate, franjurate sunt un semn rau; sau atunci cand culoarea devine ciudata, se inchide cu cateva tonuri, sau are reflexii rosiatice sau albastrui; iar ultimul criteriu este dimensiunea, iar asta inseamna ca atunci cand alunita sau pata creste inexplicabil, este impulsul care trebuie sa te convinga sa mergi la medicul dermatolog. De asemenea, evolutia rapida a leziunii nu este de ignorat.

Dar acestea nu sunt singurele moduri de manifestare ale bolii. Atunci cand leziunea provoaca mancarimi, sangerare, stari de disconfort general, durere, inflamarea ganglionilor limfatici, pierdere in greutate sau colorarea pielii in tonuri de gri, inseamna ca tumoarea avanseaza cu pasi repezi si trebuie sa actionezi in consecinta. Totusi, este bine sa se monitorizeze toata suprafata pielii, nu doar alunitele, deoarece aceste tumori se pot dezvolta si pe pielea curata, si pe semnele din nastere.

Cauze si factori agravanti

Cei mai grav afectati sunt cei cu pielea alba, cu putin pigment, care nu se bronzeaza foarte repede, ci mai degraba se inrosesc in urma expunerii la soare; de asemenea, alte cauze favorabile aparitiei melanomului ar fi prezenta a peste 50 de alunite pe suprafata corpului (daca depasesti aceasta cifra, trebuie sa fii extrem de atent la razele solare, intrucat riscul creste considerabil), arsurile solare puternice suferite in copilarie (cauzate de expunerea prelungita la soare, la ore nerecomandate – inclusiv insolatii), un sistem imunitar foarte scazut sau existenta unor cazuri de cancer in familie.

Nu trebuie omis nici solarul, o cauza majora a acestui tip de cancer. Femeile tinere sunt cele mai predispuse in acest caz, datorita noii mode a pielii bronzate artificial, dar care poate avea repercursiuni majore asupra pielii in viitor. Razele ultraviolete din solar sunt mult mai daunatoare decat cele emise de soare, asadar persoanele care utilizeaza solarul trebuie sa fie cu mult mai atente la modificarile pielii lor si sunt sfatuite sa apeleze la ajutorul unui medic dermatolog, cum ar fi Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu (in cadrul clinicii TopDerm-Uni), pentru rezultate sigure, rapide si eficiente.

Trebuie sa iti examinezi pielea cat mai des, pentru a putea identifica orice neregularitate. Iar atunci cand observi vreunul dintre simptomele descrise mai sus, nu ezita si mergi la medic imediat.

Cum ii afecteaza muzica pe cei tineri

Muzica este un lucru asupra caruia fiecare persoana are propria opinie. Oameni diferiti au diferite gusturi, iar diferitele tipuri de muzica au multe moduri de a avea un impact asupra unei persoane. Muzica poate fi relaxanta, iti poate transmite furie, poate fi linistitoare, energica sau in multe alte feluri. Sunt atat de multe tipuri de muzica in zilele noastre. Rap, pop, rock, country, indie, alternative, hardcore sunt cateva dintre cele mai prezente tipuri de muzica de pe piata. Muzica exprima fie mesaje pozitive, fie negative care au impact asupra comportamentului oamenilor. In general persoanele se imprietenesc cu cei care au aceleasi gusturi in muzica, la fel ca restul persoanelor cu care isi petrec timpul. In general evitam sa intram in contact cu cei care au gusturi diferite in domeniul muzicii, considerand ca acest lucru ar putea isca certuri si diferente de opinie. Fiecare va crede ca parerea lui este mai buna, dar in fond este doar o parere subiectiva.

Rap-ul si rock-ul sunt doua genuri muzicale foarte importante in lume. Amandoua trimit mesaje diferite care influienteaza intr-un fel sau altul tinerii ascultatori. Versurile acestor tipuri de melodii pot exprima experiente pe care adolescentii le traiesc in viata personala, iar persoanele cu aceleasi probleme expuse in versurile cantecelor le asculta stiind ca inca exista speranta sau alti oameni in lume care se confrunta cu aceleasi probleme. Muzica poate servi si pe post de catalizator pentru idei noi. Cand oamenii asculta melodii despre lucruri noi din lume invata mai mult si devin mai deschisi, mai vizionari.

Multi au ajuns la concluzia ca muzica rap are un mare impact asupra lumii. Ascultand versurile realizam ca se vorbeste in general despre sex, droguri, iar acestea sunt genurile de subiecte de care parintii ar prefera sa-si fereasca copii. Studiile arata ca oamenii carora le place muzica rap au incercat droguri cel putin o data in viata lor.

Oamenii folosesc muzica pentru a se exprima intr-un mod in care comportamentul sau un alt gen de arta nu le permite. De obicei poti sti starea in care se afla o persoana doar prin tipul de muzica pe care il asculta in acel moment. Este un instrument folosit de multi.  Grupuri de oameni din toata lumea se aduna la concerte si show-uri. Acolo poti vedea cu adevarat cam cati oameni au gusturi asemanatoare cu ale tale in domeniul muzicii.

Ma pot usor asocia cu efectele pe care muzica le are asupra ascultatorilor deoarece muzica este o parte importanta a vietii mele. In fiecare zi ascult muzica din zone diferite cu mesaje si idei noi pentru mine. Muzica pe care o asculta ma face cine sunt. 

Pentru ce folosim steroizii?

Cand ne gandim la toate utilizarile steroizilor, nu ne gandim niciodata la un pacient, care este ajutat de steroizi, ci mai degraba la adeptii unui fizic de invidiat ori la culturisti. Cu toate acestea, exista o multime de utilizari bune ale steroizilor.

Pacientii care sunt anemici sau sub ingrijirea unui medic pentru un numar de conditii medicale, pot fi ajutati prin folosirea de steroizi. De fapt, un medic va prescrie intotdeauna steroizi sub atenta sa supravghere, fiind totodata vigilent.

Spre exemplu, femeile mai inaintate in varsta, sunt incantate de ideea ca steroizii pot fi folositi in tratarea osteoporozei. Osteoporoza este o afectiune osoasa grava la femeile aflate la menopauza, care cauzeaza degenerarea oaselor (fragilitate a oaselor) si care poate fi de multe ori foarte dureroasa. Steroizii sunt o alegere buna de medicamente pe baza de prescriptie medicala, pentru a ajuta la atenuarea simptomelor de osteoporoza la femei.

Sau, pacientii cu o boli de ficat pot gasi, de asemenea, utilizarea de steroizi foarte benefica. O afectiune numita obstructie biliara, care provoaca mancarime, este inca o alta afectiune tratata cu steroizi. Deci, exista o multime de utilizari bune ale steroizilor.

Pubertatea intarziata poate fi tratata de steroizi. Daca un tanar care sufera de pubertate intarziata, intampina probleme, poate apela oricand la utilizarea de steroizi pentru tratare.

Anumite tipuri de impotenta la barbati pot fi ajutate de utilizarea steroizilor. Evident, orice conditie care necesita contruirea organismului sau cresterea masei muscularei, cancer, HIV sau orice boli grave, pot beneficia, de asemenea, de utilizarea de steroizi.

Steroizii sunt un medicament minune si pentru pacientii care depind de construirea masei corporale sau a cresterii masei musculare. Sunt folositi cu succes pentru tratarea unui numar mare de boli si afectiuni, fiind utilizati atat in domeniul medical, cat si in domeniul sportiv.

1 milion de euro a costat viata lui Ionut?

Exista o perioada anume in care un parinte indoliat isi plange copilul? Exista un timp anume pentru reculegere si pentru ca toti membrii familiei sa isi continue viata din punctul in care au lasat-o? Stiu sigur ca nu, si o astfel de rana lasa urme in suflet pentru totdeauna. Insa numai o luna le-a trebuit parintilor lui Ionut, baietelul sfasiat de caini in Bucuresti, sa stie ca ei isi vor partea leului pentru faptul ca nu mai au copilul langa ei. 

Cui ii vor cere acesti bani? Cine este vinovatul pana la urma pentru ce s-a intamplat? Clicile formate timp de aproape o luna pe la diverse TV-uri de nisa sau posturi nationale generaliste acuza care in stanga, care-n dreapta, ba pe proprietarul terenului lasat neingradit, ba Municipalitatea, ba proprietarii cainilor care i-au lasat liberi, ba pedofilii, ba boschetari de prin Tei... si ma gandesc ca cineva la un moment dat va plati. Si chiar astazi, de pilda, a inceput cercetarea penala pentru posesorul cainilor si proprietarul terenului unde s-a intamplat tragedia. Iar parintii lui Ionut au anuntat ca se vor constitui parte civila in dosarul penal care va stabili cine este vinovat de moartea copilului lor. Intr-un cuvant, nu stiu nici ei cui, dar de cerut vor cere. Iar pe surse, nu direct din partea parintilor, au aparut astazi informatii cum ca ar fi vorba despre daune de 1 milion de euro. Ca va fi sau nu asa, numai viitorul ne va arata. Cert este ca nu vad cum o familie ar pune un astfel de pret, sau orice alt pret, pe viata disparuta mult prea devreme dintre ei. Si la atat de putin timp…

Daca in urma cu cateva zile presa relua in zeci de titluri si sute de minute de emisie declaratia mamei indurerate care spunea ca “Moartea lui Ionut nu a fost in zadar”, mie mi s-a parut strigator la cer si nu inteleg cum o mama a unui copilas de 4 ani poate gasi un motiv in moartea copilului ei, cum ii poate justifica disparitia, si mai ales ca ea crede ca acesta a fost sacrificiul necesar ca sa scapam cu totii de cainii de pe strada. Sincer vorbind, in continuare mi se pare ceva necurat in acest caz si stiu, mai mult decat mi-as dori, ca nu asa reactioneaza un parinte in asa moment de cumpana…