Cum faci pe cineva sa spuna adevarul?

Ai simtit vreodata nevoia de a obtine un raspuns direct si sincer de la cineva? Tu nu pot avea acces la pentotal de sodiu sau nitrat de amil, si chiar daca ai facut-o, este ilegal sa folosesti droguri pentru a scoate adevarul de la cineva. Cu toate astea, sunt cateva semne care iti permit sa recunosti cand cineva nu spune adevarul. Iata cateva dintre cele mai frecvente situatii in care poti sa afli adevarul, doar discutand si uitandu-te la om.
  • Incearca un truc. De exemplu,  poti convinge o persoana ca stii deja adevarul si ca vrei sa confrunti cu ea, ceea ce stii deja. 
  • Fa persoana, pe care incerci sa o descosi, sa creada ca nu iti pasa care este adevarul. Din frustrare, persoana in cauza, il poate divulga fara sa vrea bceea ce vrei sa auzi. 
  • Cauta dovezi pentru a confirma spusele unei persoane. De exemplu,  dacă vrei sa stii adevarul despre cineva care are o bicicleta noua, și banuiesti ca a furat-o, poti gasi dovezi printre cateva stiri online, pe care i le prezinti si ii demonstrezi minciuna. 
  • Incurajeaza persoana sa te priveasca in ochi atunci cand vorbeste cu tine. Multi oameni considera ca este dificil sa minta atunci cnd ii priveste cineva in ochi. Pastreaza in minte, totusi, că "bunii" mincinosi stiu acest lucru si vor incerca sa mentina contactul vizual in orice moment pentru a supra-compensa pentru declaratia anterioara. Este firesc sa rupa contactul cu ochii in timp ce gandeste, dar nu este natural sa se uite te direct in ochi, în orice moment. 
  • Discuta cu prietenii persoanei  si vezi daca ei sunt dispusi sa te  ajute. De multe ori cineva va impartasi adevarul unui prieten adevarat, dar va trebui sa iei in considerare daca un prieten apropiat ar "vinde" la randul lor altora, secretele tale..Utilizeaza slabiciune persoanei impotriva ei. Un adult ar putea folosi o metodă vicleana impotriva unui alt adult, dandu-i sa cosume bauturi alcoolice, in speranta de a afla ceva. 
  • Acuza persoana ca a facut ceva mai rau, astfel incat se va da singura de gol. In acest fel, va marturisi, pentru a se salva de la o acuzatie mai grava. Prefa-te ca l-ai auzit vorbind in somn, in cazul in care acesta este un membru apropiat al familiei. Ar putea crede ca ai posibilitatea de a asculta la ceea ce se poate spune in timp ce doarme. 
  • Ameninta putin, daca adevarul nu este oferit în mod voluntar. Dacă cineva este vinovat de un pacat grav, acesta poate fi mai dispus să impartasească adevarul, daca se va reduce pedeapsa, sau il face mai usor sa accepte consecintele.
  • Decide de la început ce efort esti dispus sa depuii ca sa ajungi la adevar si daca este justificat si etic sa o faci. 

Dacă estii bagacios, nu poti avea niciun "drept" la adevar, dar daca cineva ce ascunde ceva ce ar putea cauza probleme serioase, se poate justifica prin masuri serioase pentru a obtine adevarul .

Soacra, soacra, poama acra

Titlul e cu referire strict la soacra mea draga.O persoana care nu e doar egoista dar si foarte rea. Daca era dupa ea, probabil nu as fi ajuns sa ma casatoresc cu mandrul ei fecior in veci. Macar daca era o mama buna, dar nu a fost asa. Pot doar sa detaliez faptul ca mereu al meu era persecutat, ca nimic nu era bine din ce facea. Cu toare astea era bun fix in momentele in care avea bani.
 
Cand am aparut eu in viata lui, lucrurile au inceput sa mearga si mai prost intre el si mama lui. Evident ca nu mai dadea atatia bani in casa, si asta nu i-a convenit soacrei. M-a facut si pe mine in toate felurile. Noroc mare am avut si am noroc  ca al meu ma iubeste neconditionat si nicodata nu va crede minciunile ma-sii. Stiu ca sunt multe sotii, care se afla in aceeasi situatie. La noi functioneaza bine proverul acela: Mai rarut, ca-i mai dragut. Il aplic cu succes. Ultima oara am avzut-o acum 2 ani. Si sincera sa fiu nici nu mi-e dor de ea.
 
Pacat ca uneori al meu se mai lasa induplecat de ea. Mereu se simte cu musca pe caciula cand ii spune ca nu a sunt-o de x zile. Insa daca iubi, e cu capsa pusa, o pune la respect una doua. Eu vorebesc cu ea , tot la telefon, din complezenta si de dragul sotului. Altfel i-as spune ce am de zis, si nici buna ziua nu i-as mai da pe strada. E greu sa traiesti langa o astfel de persoana. Nici azi nu pot intelege cum si-a putu lasa copiii de izbeliste, si acuma sa vina cu pretentii gen, nu ma cauta nimeni, nu ma ajuta nimeni.

Normal ca nu te cauta, fiindca tu i-ai dat afara din casa, te-ai bagat in datorii pana peste cap, si ai asteptat bani din stanga si din dreapta.
 
Cat de tare ma bucur ca nu stam in aceeasi localitate. Ca altfel cred ca innebuneam. Ar fi profitat de al meu zilnic. Oricum am invatat sa o evit pana si la telefon. Daca e nevoie sa vorbesc cu ea, vorbesc strictul necesarul si atat.

In cautarea talentului de sofer

Astazi m-am inscris la scoala de soferi. Sunt atat de entuziasmata, de zici ca azi mi-am luat carnetul de sofer. Insa este o mare realizare pentru mine, pentru ca mi-am propus acest lucru de mai bine de 5 ani si din tot felul de motive nu am reusit sa ma inscriu. Inca nu am avut nicio ora, maine voi avea prima mea ora de sofat si e cu atat mai entuziasmant, cu cat eu nu am mai condus niciodata, nu s-a mai intamplat niciodata sa fiu la volanul unei masini, pe care sa o misc un pic din loc pe camp, asa cum am tot auzit povesti. 

Lasand la o parte entuziasmul, care imi face inima sa tresalte de fiecare data cand ma gandesc ca la capatul acesti calatorii voi fi sofer, stiu si ca acest lucru vine cu o responsabilitate enorma, atat pentru viata mea, cat si pentru a celorlati din trafic, asa ca tratez acest lucru cu toata seriozitatea. Am inceput deja sa invat legislatie rutiera, asta cu vreo saptamana inainte de a ma inscrie efectiv la scoala de soferi si m-a ajutat foarte mult ca am gasit o gramada de informatii utile chiar pe Internet. De-acum si pana imi iau carnetul, drpciv va fi companionul meu de drum, pentru ca ma ajuta sa stiu ca intr-un singur loc gasesc raspuns la toate intrebarile de care am nevoie. In plus, ma bucur ca acolo imi pot testa cunostintele acumulate, avand la dispozitie o serie de chestionare online. Stiu sigur ca la teorie nu voi avea nicio problema, pentru ca stiu cat de mult ma implic atunci cand imi doresc ceva; sper doar sa am si un pic de talent intr-ale sofatului, pentru ca altfel, daca nu ma voi simti sigura pe mine, voi sta cu carnetul in buzunar, asta daca il voi lua, o viata intreaga. Imi doresc sa conduc, dar nu atat de mult, incat sa imi pun in pericol propria-mi viata sau a altora nevinovati. 

Pana una, alta, maine ma voi urca pentru prima data intr-o masina, pe locul soferului si sunt convinsa ca va fi o senzatie de milioane.

Dragoste pana la adanci batraneti

Mereu cand ma uitam la filme romantice, ma gandeam daca e chiar asa si in viata reala. Adica sa iti iubesti partenerul la fel de mult ca la inceput. Sa fi indragostita de el ca in prima zi. Nu stiu in cazul vostru cum e, dar la mine, lucrurile s-au schimbat. Il iubesc, nu pot zice ca nu il iubesc, fiindca altfel nu as mai fi avut inca un copil cu el. Doar ca in atatia ani de relatie, lucrurile se schimba. Dragostea aia mare si puternica, se transforma. Devine ceva linistit si cumpatat. Daca la inceput nu puteai sa-ti dezlipesti mainile de pe el, acuma poti sta o zi fara sa  il auzi. Fara ca macar sa te sune.
 
Prima oara am auzit treaba asta de la o profa din liceu. Si m-am enervat. Cum mama naibii sa poti sta cu un om pe care nu-l mai iubesti. Dar profa nu la asta se refera, ci la faptul ca in timp, dragostea dintre ei devine mai matura. Si te obisnuiesti sa faci lucrurile diferit, altfel. Eu una de exemplu, ma simt linistita cand sunt singura, facandu-mi treburile prin casa, dar ma simt de 10 ori mai bine atunci cand le facem impreuna. Plus ca in atatia ani, ajungi sa il cunosti destul de bine. Si vei sti cum sa rezolvi orice mica neintelegere.

Dragostea dintre voi nu se va stinge, ci doar va fi putin mai domoala. Insa va inflori odata cu primul copil. Sau cu primul eveniment important din viata voastra. Cel putin asa a fost la noi. Il iubesc, dar am momente in care vreau sa fiu singura. Ne certam, ne impacam, insa trebuie sa tineti mine ca femeia si barbatul sunt total diferiti. Si daca nici unul dintre voi, nu va vrea sa lase de la el, atunci casnicia voastra nu va dura mult. Sau nu va fi una fericita.

Cum ar fi....

Cum ar fi sa ne amintim toata viata de la momentul conceperii pana in prezent? Ha ha :).  De cateva zile ma tot gandesc la asta. Nu ar fi interesant sa ne amintim fiecare secunda petrecuta in burtica mamei? Sa stii tot ce s-a intamplat in pantecul ei? Mie una mi-ar fi placut enorm. Apoi sa iti amintesti momentul in care te-a adus pe lume, sa iti amintesti chipul ei atunci cand ochii vi s-au intalnit.
 
Eu nu prea am amintiri de cand eram foarte mica. Si cred ca mai nimeni. Amintiri foarte clare incep sa imi apara in minte, abia de pe la varsta de 6 ani. Pana acolo e blank in capul meu. De-asta intr-un fel mi-ar place sa  tin minte, ce am mancat prima oara in viata mea, sa tin minte cand am facut primii pasi, sau ce cuvant am rostit prima oara. Normal ca mama iti povesteste toate astea, dar parca nu e tot una. Si nu e echitabil. Adica mama isi aminteste foarte  clar, toate aceste lucruri, insa tu ca si copil ai ei, nu prea stii ce sa zici in legatura cu toate astea.
 
Mai mult decat atat, daca ne-am aminti toate aceste treburi,sunt sigura ca legatura dintre mama si copil ar fi mult, mult mai puternica decat este acum. Poate copiii ar aprecia mai mult grija mamelor fata de ei, si le-ar respecta mai mult. Si imi permit chiar sa merg mai departe. Poate nu ar mai ajunge sa fie delincventi, sau sa se drogheze, fiindca ar intelege unele alegeri facute de mamele lor.
 
Acesta este principalul motiv pentru care mi-as dori sa pot trai toate aceste stari. Pentru a o putea intelege mai bine pe mama. Si nu numai.

O treime din viata dormim

Ne lovim in viata de multe momente in care ne gandim la patul nostru de acasa, la perna moale si pufoasa, la o lenjerie de pat racoroasa vara si calduroasa iarna iar toate acestea au un singur numitor comun: acela de a ne odihni trupul si simturile.

Dupa ore de mers, dupa ce am jucat fotbal, tenis, volei, dupa ce am petrecut mult timp la un loc de munca extenuant, nimic nu este mai placut decat sa ne intindem intr-un pat confortabil. De aceea, nu exista contemporani care sa nu considere o lenjerie de pat calitativa, indispensabila. Cum un om doarme o treime din viata(caci o treime o petrece cu familia si o alta treime la serviciu) este evident ca trebuie sa beneficieze de cele mai bune conditii pentru acest lucru. O lenjerie de pat alaturi de o saltea si o perna pufoasa, ii pot oferi un somn sanatos si linistit. Odihna este necesara corpului pentru a putea incepe fiecare zi cu zambetul pe buze, cu optimism si energie. Cum nu putem conduce o masina cu ochii inchisi, nu putem sa ne conducem nici viata obositi, fara vitalitate si fara dorinta de bucurie. Vrem, nu vrem, lenjeria de pat face parte din viata noastra la fel ca periuta de dinti, o folosim zilnic. Revenind la ideea mentionata mai sus, ca o treime din viata dormim consider ca ar fi pacat sa nu acordam atentie si felului in care facem asta, calitatii odihnei si nu in ultimul rand capacitatii de a ne lua energia de care avem nevoie peste zi.

Daca nu se pot ajunge la cel putin opt ore de somn pe noapte macar sa ne asiguram de calitatea celor cateva ramase. Pentru o viata mai lunga si o stare generala mai buna avem nevoie de seri cu odihna intensa, cu lenjerii moi, perne pufoase si liniste in suflet.

Lumea controversata a Angelinei Jolie

Cu totii suntem familiari cu decizia Angelinei Jolie de a-si face operatie pentru extirparea glandelor mamare. Deja, femeile din lumea intreaga s-au impartit in doua tabere: cele care sustin dubla mastectomie a vedetei si considera ca este mult mai bine sa previi cancerul si cele care sunt impotriva acestei proceduri, pentru ca nu isi pot permite costurile unei astfel de operatii. Ei bine, ambele tabere par sa ai aiba dreptate. Daca stam sa analizam din punct de vedere al sanatatii fiecaruia, intradevar este mult mai bine sa previi decat sa tratezi. Pe de alta parte, operatia este cu adevarat costisitoare si nu orice femeie obisnuita poate sa suporte astfel de costuri. Acestea variaza in functie de necesarul de analize medicale si de clinica la care sunt facute. De regula, pot ajunge intre 2000 si 4000 de ron doar pentru a se depista boala. Pe langa acestea, adaugam si costuri sumplimentare, cum ar fi operatia propriu-zisa si restul de necesitati.

Mastectomia consta, de fapt, in inlaturarea partiala sau totala a unui san sau a amandurora, facuta de obicei pentru a trata cancerul la san. Dupa o astfel de procedura sunt necesare si alte interventii pentru a reconstrui sanul, cum ar fi, de exemplu, implantul de silicoane ori tesut prelevat de la pacient. Nu este de neglijat faptul ca poate ajunge la niste costuri extraordinare, doar ca sa ajungi sa te simti din nou femeie. Un mic sfat: daca stiti ca aveti antecedente in familie, cautati sa ajungeti macar o data pe an la doctor, pentru un control. Cum spuneam, este mult mai bine sa previi decat sa tratezi.   

The Big Bang Theory

Vi s-a intamplat vreodata sa urmariti un episod dintr-un serial si apoi sa nu-l mai puteti lasa? Ei bine, am gasit un serial care indeplineste multe astfel de criterii, de altfel, foarte importante si pentru mine: este amuzant, cu un scenariu foarte bine pus la punct si niste personaje aparent ciudate, dar foarte mult inspirate din realitate. The Big Bang Theory este acel gen de serial care va face sa vreti sa urmariti si urmatorul episod.

Serialul prezinta viata a 5 personaje: Leonard Hofstadter, Sheldon Cooper, Howard Wolowitz, Raj Koothrappali si Penny. Penny, o chelnerita la Fabrica de branza si o actrita in devenire, pune in contrast viata celor patru intelectuali. Inadaptati social si cu doctorate in fizica, acestia primesc zilnic de la ea o lectie de viata. Serialul de comedie prezinta, de fapt, viata unor oameni axati pe munca si descoperiri, pe jocuri si filme SF si mai ales pe cartile de benzi desenate. In prima faza, nu prezinta mare interes, insa, pe masura ce avanseaza, acesta creste ca intensitate iar numarul personajelor aproape ca se dubleaza. Interesant este modul de viata al fiecaruia. Sheldon este tipul cu cele mai multe reguli din lume, Howard, cu un look inspirat din The Beatles, incearca sa razbata printre cei cu un doctorat in plus fata de el, Raj este tipul barbatului indian, care nu vorbeste cu femeile decat daca bea ceva tarie iar Howard, un tocilar mai normal, incearca sa se bage in inima lui Penny.

Nu stiu cat am reusit sa va starnesc interesul doar din aceasta simpla descriere. Numai la auzul cuvintelor “fizica”, “tocilar” sau “doctorat” deja ti se pare neinteresant. Eu va invit sa vedeti trei episoade din acest serial si apoi sa imi spuneti daca ati continuat sa downloadati. Vizionare placuta!